Osteoartritis - Ayurveda Rawatan Herba

Osteoartritis - Ayurveda Rawatan Herba

Osteoartritis (OA), juga dikenali sebagai artritis degeneratif, adalah sejenis artritis yang disebabkan oleh pecahan dan kehilangan akhirnya rawan satu atau lebih sendi. Kebanyakan kes Osteoartritis adalah umur yang berkaitan dan tidak mempunyai sebab yang diketahui; dan dirujuk sebagai mempunyai Osteoartritis utama. Ini adalah disebabkan oleh kehilangan protein dalam tulang rawan sebagai proses penuaan, yang akhirnya membawa kepada kemerosotan tulang rawan dan sendi. Osteoartritis sekunder yang disebabkan oleh penyakit atau keadaan yang biasanya termasuk obesiti, trauma berulang atau pembedahan untuk sendi, kecacatan sejak lahir, gout, kencing manis dan gangguan hormon lain lain. Bengkak, kesakitan dan kekakuan sendi adalah tanda-tanda biasa keadaan ini, yang biasanya memberi kesan kepada tangan, kaki, tulang belakang dan sendi berat badan yang mengandungi besar seperti pinggul dan lutut.

Rawatan Ayurveda osteoartritis bertujuan untuk mengurangkan gejala dan melambatkan patologi asas penyakit ini. Untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak dan kekejangan, ubat-ubatan yang digunakan adalah: Triphala-Guggulu, Yograj-Guggulu, Punarnavdi-Guggulu, Maha- Rasnadi-Guggulu, Maha-Rasnadi-Qadha, Dashmoolarishta, Maha-Vat-Vidhwans-Ras, Vat-Gajankush- Ras, Agnitundi-Ras, Vishwa (Zinziber officinalis), Nirgundi (Vitex negundo), Kuchla (Strychnos nuxvomica) dan Guggulu (Commiphora mukul). Minyak berubat seperti minyak Vishgarbha, minyak Mahanarayan dan minyak Mahasaindhav digunakan untuk permohonan tempatan pada sendi yang terlibat. Ini diikuti oleh penuaman wap berubat di kawasan terbabit menggunakan decoctions seperti Nirgundi-Qadha dan Dashmool-Qadha. Prosedur ini dipanggil 'Naadi-Sweda', dan sangat berguna dalam mengurangkan kesakitan dan bengkak sendi yang terjejas.

Dalam usaha untuk menghentikan atau melambatkan perkembangan penyakit ini, usaha-usaha perlu dibuat untuk membaiki rawan yang rosak dalam menahan berat badan berfaedah. Ubat-ubatan seperti Trayodashang-Guggulu, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Sinhanaad-Guggulu, Laxadi-Guggulu, Shankh-Bhasma, Praval-Panch-Amrut dan Asthishrunkhala (Cissus quadrangularis) digunakan untuk tujuan ini. Ubat-ubatan ini telah diberikan untuk tempoh yang lama, kadang-kadang sehingga dua tahun untuk mempunyai kesan terapeutik yang baik. Pesakit yang tidak bertindak balas dengan memuaskan kepada ubat-ubatan ini diberikan, di samping itu, ubat enema daripada ubat khas yang dinamakan 'Tikta Ksheer Basti', yang terdiri daripada susu rebus dengan beberapa ubat-ubatan. Kursus berulang enema ini perlu diberikan untuk beberapa bulan.

Adalah penting untuk merawat obesiti dan syarat-syarat lain yang berkaitan dengan osteoartritis. Penggunaan tongkat membantu untuk melegakan kesakitan dalam majoriti besar orang mempunyai ringan kepada osteoarthritis sederhana. Aktiviti biasa seperti berenang, berjalan kaki dan yoga asanas boleh membantu untuk mengurangkan kesakitan dan kekakuan pada sendi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar