Gangguan bipolar - Ayurveda Rawatan Herba

Gangguan bipolar - Ayurveda Rawatan Herba

Gangguan bipolar, juga dikenali sebagai manik-Kemurungan atau manik-kemurungan-Penyakit, adalah penyakit mental dicirikan oleh corak seli tertinggi emosi (mania) dan rendah (kemurungan). Keadaan ini dibahagikan kepada dua sub-jenis: Bipolar gangguan I, dengan kehadiran sekurang-kurangnya satu episod manik; dan gangguan bipolar II, dengan sekurang-kurangnya satu episod kemurungan dan sekurang-kurangnya satu episod hypomanic. Di samping itu, sesetengah orang mempunyai berbasikal gangguan bipolar pesat, dengan empat atau lebih perubahan mood dalam tempoh dua belas bulan; dan negeri campuran gangguan bipolar, di mana kedua-dua gejala mania dan kemurungan berlaku serentak. Punca gangguan bipolar tidak diketahui, tetapi pelbagai biokimia, genetik dan faktor persekitaran yang dikenali untuk mencetuskan keadaan ini.

Gangguan bipolar adalah keadaan jangka panjang yang memerlukan rawatan sepanjang hayat, walaupun semasa tempoh pengampunan. Rawatan Ayurveda syarat ini bertujuan untuk merawat gejala membentangkan dan mencegah berulangnya keadaan. Dalam usaha untuk merawat fasa manik keadaan ini, ubat-ubatan seperti Brahmi (Bacopa monnieri), Jatamansi (Nardostachys jatamansi), Ashwagandha (Withania somnifera), Shankhpushpi (pluricaulis kangkung), Vacha (Acorus calamus), Sarpagandha (Rauwolfia serpentina), Jyotishmati (Celastrus panniculatus) dan Kushmand (Benincasa hispida) digunakan. Prosedur khas yang dinamakan 'Shirodhara' juga amat berguna dalam mengurangkan pergolakan, pencerobohan dan tidak dapat tidur.

Untuk merawat fasa kemurungan gangguan bipolar, ubat-ubatan seperti Laxmi-Vilas-Ras, Shrung-Bhasma, Arjun (Terminalia arjuna), Vishwa (Zinziber officinalis), Vacha, Chitrak (Plumbago zeylanica), Tagar (Valeriana Wallichii), Amalaki (Emblica officinalis), Shilajit (bitumen Disucikan), Tankan (boraks Disucikan) dan Makardhwaj digunakan. Dalam usaha untuk mencegah berulangnya keadaan ini, ubat-ubatan seperti Guduchi (Tinospora cordifolia), Amalaki, Musta (Cyperus rotundus), Vacha, Panch-Tikta-Ghrut, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Suvarna-Bhasma, Abhrak-Bhasma, Trivang -Bhasma dan Suvarna -Parpati digunakan dalam dos yang kecil untuk tempoh masa yang berpanjangan.

Ia adalah penting untuk menyesuaikan diri dengan gaya hidup yang sihat; dan mengelakkan ubat diri dan keadaan dikenali yang boleh mencetuskan gejala gangguan bipolar. Terapi keluarga, terapi kumpulan dan terapi tingkah laku kognitif boleh membantu dalam ketara mengurangkan gejala keadaan ini. Jika tidak dirawat, gangguan bipolar boleh menyebabkan masalah emosi, perundangan dan kewangan yang teruk dan juga boleh menyebabkan bunuh diri. Rawatan yang kerap dan pengawasan dengan Psikiatri yang Oleh itu, adalah sangat penting dalam keadaan ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar