Cirit-birit kronik - Ayurveda Rawatan Herba

Cirit-birit kronik - Ayurveda Rawatan Herba

Cirit-birit yang berlangsung selama lebih daripada dua minggu dipanggil cirit-birit kronik. Cirit-birit kronik boleh membuktikan untuk menjadi kacau ganggu untuk orang yang sihat; walau bagaimanapun, ia boleh mewakili satu penyakit yang mengancam nyawa bagi seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Sebab-sebab bagi keadaan ini termasuklah jangkitan, gangguan, atau pembedahan sebelumnya saluran usus, intolerans makanan, ubat-ubatan, hipertiroidisme, mengurangkan aliran darah ke usus, fungsi imun diubah dan gangguan keturunan.

Rawatan Ayurveda cirit-birit kronik bertujuan menyediakan kelegaan simptom dan merawat punca diketahui. Jangkitan saluran usus boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Panchamrut-Parpati, Ras-Parpati dan Kutaj-Parpati. Jangkitan parasit boleh dirawat dengan menggunakan Vidang (ribes Embilia), Nimba (Azadirachta indica), Haridra (Curcuma longa), Bahava (Cassia fistula) dan Sukshma-Triphala. Jangkitan virus boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Bhumiamalaki (Dukung anak), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra), Bhrungraj (Eclipta Alba) dan Tulsi (Ocimum sanctum).

Intolerans makanan boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Shankh-Vati, Trikatu (Tiga herba pedas), Agnitundi-Vati dan Pippalyarishta. Gangguan pankreas boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Yashtimadhuk, Saariva (Hemidesmus indicus) dan Usheer (Vetiveria zizanioidis). Radang usus boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Kamdudha-Ras, Praval-Panchamrut, Bilva-Avaleha, Yashtimadhuk, Praval, Bilva (Aegle Marmelos), Musta (Cyperus rotundus) dan Kutaj (Holarrhina antidysentrica). Cirit-birit kronik yang disebabkan oleh pembedahan atau radiasi abdomen sebelum boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Shankh-Vati, Agnitundi-Vati, Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus), Vishwa (Zinziber officinalis) dan Pippali (Piper longum). Aliran darah yang berkurangan ke usus boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras dan Abhrak-Bhasma. Fungsi imun diubah mengakibatkan cirit-birit kronik boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Suvarna-Malini-Vasant, Loh-Parpati dan Suvarna-Parpati.

Dadih, dadih dan jus buah delima disarankan khas untuk cirit-birit akut dan kronik. Adalah penting untuk mengekalkan kebersihan yang mencukupi dan menggunakan air minuman yang selamat.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar