Apa Adakah Gejala batu karang? - Butiran Penting Anda Perlu Tahu

Apa Adakah Gejala batu karang? - Butiran Penting Anda Perlu Tahu

Apabila anda tidak tahu bahawa anda mempunyai batu karang, kehidupan adalah baik. Beberapa batu buah pinggang sering dirujuk sebagai batu senyap tidak akan mempunyai gejala sama sekali dan biasanya akan hilang dengan sendiri tanpa menyebabkan sebarang rasa sakit atau tidak selesa. Walau bagaimanapun, mereka yang bersaiz lebih besar atau di tempat-tempat di mana mereka tidak boleh diluluskan dengan mudah cukup, gejala batu karang boleh menjadi sangat ketara dan sangat menyakitkan.

Antara tanda-tanda yang paling popular, anda boleh mengharapkan untuk mencari yang berikut:

o Sakit belakang yang lebih rendah pada satu atau kedua-dua pihak
o Sakit di sebelah menuju ke pangkal paha pada satu atau kedua-dua belah pihak
o Menyedari darah dalam air kencing atau pendarahan seperti yang anda membuang air kecil
o Seram sejuk atau demam gabungan yang boleh digabungkan dengan selesema lain seperti gejala
o Rasa loya dan muntah-muntah yang sebenar
o Mendung air kencing
o Air kencing yang berbau lebih buruk daripada biasa atau bau yang luar biasa
o Mengalami terbakar ketika membuang air kecil

Dengan gejala batu karang, mereka sangat mengingatkan banyak masalah kesihatan lain seperti jangkitan saluran kencing dan buah pinggang dan penyakit lain juga. Ia boleh menjadi sangat sukar untuk menentukan sama ada atau tidak anda sebenarnya mempunyai batu karang oleh gejala sahaja dan semasa ia pasti akan mengarahkan profesional perubatan ke arah yang betul berkaitan dengan ujian lanjut, mereka pasti tidak akan bertindak sebagai satu kaedah diagnosis bersendirian .

Seperti yang telah disebutkan ramai orang akan mempunyai batu karang dan tidak tahu kerana tidak ada tanda-tanda yang sebenar. Batu-batu itu sendiri boleh menjadi sekecil sebutir pasir dan dengan orang-orang yang sebesar ini mereka biasanya tidak menimbulkan sebarang masalah dan hanya akan melalui apabila anda pergi ke tandas.

Walau bagaimanapun, batu karang juga boleh menjadi sebesar bola golf dan ini pasti akan dirasai! Ini adalah sangat mungkin membawa kepada beberapa gejala agak menyakitkan dan bergantung kepada di mana mereka akan memerlukan perhatian perubatan yang segera dalam usaha untuk menghapuskan mereka dari badan.

Tanda-tanda batu karang boleh datang semua sekali gus atau secara berperingkat bergantung kepada saiz dan pertumbuhan batu serta di mana ia diletakkan di dalam badan jadi satu-satunya cara di mana anda boleh mendapatkan diagnosis yang sebenar dan juga dapat menentukan dengan tepat di mana batu itu, adalah untuk mempunyai satu siri ujian yang akan melibatkan ujian darah dan air kencing dan juga X-Rays dan CT scan atau ultrasound.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar