Alternatif - Bagaimana untuk Berjaya - Bahagian 3

Alternatif - Bagaimana untuk Berjaya - Bahagian 3

PERUBATAN ALTERNATIF

Latar belakang: Terus

Perubatan Alternatif dan perubatan pelengkap sering dianggap sebagai saling eksklusif. Oleh itu, kedua-dua biasanya dikelaskan sebagai istilah umum perubatan sampingan dan alternatif, atau CAM. Sebaliknya, ada orang-orang yang tidak bersetuju dengan pengelasan ini dan berminat untuk menumpukan pada perbezaan dalam pendekatan.

Perubatan Alternatif menggunakan kaedah yang berbeza-beza, untuk mengatakan sekurang-kurangnya. Malah, rawatan asal telah diperolehi daripada asal-usul yang kadang-kadang kabur, tetapi sudah tentu pelbagai. Ia diiktiraf bahawa banyak teknik yang digunakan menggabungkan beberapa amalan yang wujud dalam perubatan tradisional, yang menggambarkan sistem perubatan dibangunkan sejak berabad-abad dalam pelbagai masyarakat sebelum era perubatan moden. Di samping itu, akar dari beberapa amalan-amalan ini juga boleh dikesan kepada remedi rumah, kadang-kadang dirujuk sebagai pengetahuan rakyat, bersama-sama dengan kepercayaan spiritual, dan pendekatan yang baru dicipta untuk penyembuhan.

Di bahagian-bahagian tertentu di dunia, di mana amalan perubatan alternatif cukup meluas, pihak berkuasa di rantau itu mungkin mengambil pandangan bahawa ubat sebenarnya boleh membantu sesetengah pesakit yang jatuh melalui bersih perubatan tradisional. Oleh itu, mereka boleh memberi lesen untuk mengamalkan dan mengawal selia pengamal dalam banyak cara yang sama seperti yang mereka akan mengawal selia doktor konvensional.

Sesetengah pengamal alternatif telah menghasilkan ubat-ubatan yang bukan sahaja berkesan tetapi juga bertindak balas dengan cepat. Walau bagaimanapun, hasil tersebut tidak diterima oleh masyarakat perubatan yang, tanpa penilaian berasaskan bukti, tidak dapat menjamin keselamatan dan keberkesanan dari banyak amalan-amalan ini. Sebaliknya, jika bukti ditubuhkan daya maju rawatan alternatif, maka ia adalah jelas bahawa tiada apa yang akan berdiri di jalan daripada itu tidaknya kepada orang ramai yang lebih luas.

Oleh kerana teknik alternatif, secara umum, cenderung untuk tidak mempunyai bukti khusus untuk menjelaskan keputusan rawatan mereka, ada yang telah diperjuangkan mengklasifikasikan ia sebagai ubat bukan berasaskan bukti, atau sebagai bukan ubat sama sekali.

Penyelidikan bebas telah mengumpulkan banyak contoh teknik perubatan tradisional bahawa, bertentangan dengan norma, tidak ketat diuji untuk mengesahkan keberkesanannya. Dalam kes seperti ini, mungkin ada yang membuat kesimpulan bahawa terdapat kemungkinan wujud satu bentuk berat sebelah terhadap perubatan alternatif berkenaan dengan keperluan untuk bukti saintifik.

Ia telah mendapati bahawa kira-kira satu pertiga daripada pesakit kanser didapati menggunakan beberapa bentuk perubatan pelengkap atau alternatif. Keputusan ini berpunca daripada kajian baru-baru ini yang meliputi kira-kira 13 buah negara.

Ia telah mendapati bahawa beberapa negara lebih bersemangat daripada yang lain dalam penerimaan dan penggunaan teknik perubatan alternatif. Doktor di Amerika Syarikat, Jerman dan Austria sensitif kepada manfaat yang ditawarkan oleh perubatan alternatif dan ia adalah kumpulan pengamal perubatan tradisional yang biasanya termasuk teknik bersama ubat konvensional. Walau bagaimanapun, di Jerman, ia bukan mudah untuk mendapatkan bekalan yang konsisten herba, dengan separuh yang ditetapkan oleh doktor dan dilindungi oleh insurans kesihatan.

Alternatif - Bagaimana Untuk Berjaya

Tidak ada komentar:

Posting Komentar